Mięso na potrawy smażone i grillowane należy wybrać z jak najlepszego gatunku mięsa. Do smażenia powinno być delikatne, bez przerostów, ścięgien, mówiąc jednym słowem "chude". Z kolei na grilla sprawdzi się mięso lekko przerośnięte tłuszczem, takie jak karkówka, czy mięso mielone z różnych części. Należy zaznaczyć, że wybór gorszej jakości mięsa do smażenia powoduje, że będzie twarde i łykowate. Na blogu przy opisywaniu przepisów kulinarnych często podkreślam jaki konkretnie gatunek mięsa wybrać do danej potrawy.
Proces smażenia można zdefiniować jako krótkotrwały, polega na ogrzaniu mięsa w celu zamknięcia "porów". Smażyć mięso należy na rozgrzanym tłuszczu, należy układać porcje tak by swobodnie je obracać. W trakcie smażenia na powierzchni mięsa powstaje "skórka", która ma za zadanie chronić przed wyciekiem soków oraz nadmiernym nasiąknięciem tłuszczu. Nie bez znaczenia jest też wartość smakowa.
Kroić mięso do smażenia należy w poprzek włókien. Grubość to już kwestia specyfiki dania. Steki wołowe można kroić na bardzo grube kawałki, z kolei wołowina po chińsku jest krojona bardzo cienko. Przed smażeniem np. schabowe się rozbija by uzyskać kształt.
Po uformowaniu odpowiedniego kształtu często mięso smaży się po wcześniejszym:
Kilka przykładów smażonych dań obiadowych
Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.
Przepis na zawijańca schabowegoChińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie taki przepis kulinarny przygotowałem dla Ciebie.
Przepis na chińszczyznę z wołowinąDanie mięsne, która ma coś w sobie. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne do ziemniaczków.
Przepis na kotleciki z oliwkamiKoniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.
Przepis na kurczaka w sosie koperkowymTradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.
Przepis na zawijańca schabowegoPrzepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.
Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.
Przepis na sałatkę z jarmużemZ kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.
Przepis na zupę cannelloni z farszemChińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz
Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowymNajlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.
Przepis na tatara wołowegoKoniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.
Przepis na kurczaka w sosie koperkowymPrzepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski
Polska kuchniaNa blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw
Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.
Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.
Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.
Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.
Kasza gryczanaZupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.
Zupa gulaszowaW pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.
Udko z kurczakaTradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.
Kofta wołowaMielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.
Tortilla, tortillaDanie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.
Boczek rolowanyKorzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.
Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki