Wokół zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie - nie samym chlebem człowiek żyje. Tym bardziej będąc na diecie odchudzającej. Orgniazm człowieka potrzebuje zawsze urozmaiconych pokarmów, w których znajdą się wszystkie składniki odżywcze sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

warzywa, owoce, witaminy

W zdrowym odżywianiu warto stosować się do pewnych zasad:
  • spożywaj pięć posiłków dziennie w określonych, stałych godzinach
  • najważniejsze jest śniadanie - pół godziny po przebudzeniu
  • kolację jedz 2-3 godziny przed pójściem spać
  • komponuj posiłki by nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych
Cegiełki naszego odżywiania

Wybierz z poniższej listy

Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy

Surówki i sałatki pomagają w uzupełnianiu diety w witaminy i składniki mineralne. Poniżej przedstawiam kilka propozycji przygotowania "zielonych" potraw.

Zdrowe odżywianie

dietetyka

Pod pojęciem dietetyka zawarte są zarówno zdrowe odżywianie oraz zdrowy tryb życia, czyli ćwieczenia. Dbanie o ciało: "w zdrowym ciele zdrowy duch".

Pierwszym podstawowym elementem dietetyki jest zdrowe odżywianie. W tym artykule dowiesz się co jest najważniejsze podczas zdrowego odżywiania się. Sławetne stwierdzenie, żeby w każdej diecie uwzględnić warzywa i owoce nie wzięło się znikąd. Właśnie warzywa i owoce dostarczają wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych, których próżno szukać w innych produktach. Z kolei niska wartość energetyczna sprawia, że niektóre warzywa można jeść w dużych ilościach. Na początek chciałbym Cię zachęć drogi czytelniku do zapoznania się z kilkoma prostymi posiłkami, które z powodzeniem możesz wykorzystać jako przekąski między posiłkami.

Warzywa i Owoce

Warzywa i owoce w sezonie najlepiej spożywać w surowej postaci. Jabłka, marchew, rzodkiewka, seler naciowy to bogate źródło witamin. Idealnie pasują jaką przekąska między posiłkami, jako drugie śniadanie czy też podwieczorek. Oczywiście banan, truskawki, mango są pyszne, ale niosą ze sobą większą energie, czyli mają więcej kalorii, ze względu na cukry. Nie sposób wspomnieć o zielonych warzywach: sałata lodowa, szpinak, szczypior, jarmuż zapewniają źródło wielu niezbędnych składników.

Tak więc warzywa i owoce można podzielić na kolory: zielone, żółte, czerwone. Racjonalnie zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie kolory. Wtedy masz pewność, że wszystko co potrzebne dostarczasz organizmowi.

Odżywiać się i zdrowo chudnąć

gulasz wołowy na talerzu
Raz, dwa, trzy: Surówka

Szukasz pomysłu na kolację? Jesteś na diecie? Ten przepis pachnie wiosną, jest prosty i pasuje do wielu dań.

Przepis na surówkę
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Kolorowa: Surówka do obiadu

Surówka do obiadu: bardzo kolorowa i zdrowa, również szybka do przygotowania. Idealna do dań mięsnych.

Przepis na kolorową surówkę
Danie obiadowe: Sałatka z jarmużem, chorizo, serem feta i serkiem wiejskim

Sałatka gdzie jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem

Odchudzanie nie jest trudne, ale na cud trzeba poczekać.


Białko

Białko, czy niegdyś nazywane proteiną, od greckiego słowa proton (czyli pierwszy, najważniejszy). Dziś wiedza ludzkości potrafi wyróżnić wiele rodzajów białek, np. białko pełnowartościowe.

białko pełnowartościowe - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można przyjąć, że ich skład jest bardzo zbliżony do białka ludzkiego.

Białka niezbędne są do budowy nowych, a także regeneracji starych komórek, tkanek oraz narządów. Wartość odżywcza białek jest ściśle związana z rodzajem, ilością aminokwasów, które je tworzą

Dziennie przyjmuje się, że dostarczyć do organizmu należy 1g białka na 1 kg masy ciała [12-15% (20%) dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka].

Niedobory białka mogą być bardzo groźne dla organizmu. Z kolei nadmierne jego spożywanie nie przynosi istotnych korzyści i niepotrzebnie obciąża nerki. Dodatkowo powodując marnotrastwo tego składnika w przyrodzie.

Czytaj więcej...


Tłuszcze

Tłuszcz - uważany jest za sprawcę otyłości. Potwierdzeniem tego jest fakt, że 1g tłuszczu to ok. 9kcal (1kcal=4,2 kJ). Nadmiar spożywanego tłuszczu powoduje jego odkładnie w tkance podskórnej, jako rezerwę na "gorsze czasy".

Jednakże tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Jest odpowiedzialny między innymi odpowiedzialny za przyswajanie witam, które rozpuszają się tylko w tłuszczach (A, D, E, K).

Tłuszcze spożywcze - składają się z glicerolu i kwasów tłuszczowych, które można podzielić na nasycone i nienasycone. Szczególne znaczenie dla organizmu ma kwas linolowy, który znajduje się w olejach roślinnych.

Czytaj więcej...


Węglowodany

Węglowodany po tłuszczach są kolejnym źródłem energii, występują pod postacią cukru, skrobi i błonnika. W tym miejscu należy powiedzieć o cukrach prostych: glukoza i fruktoza. Z połączenia tych cukrów powstaje sacharoza (cukier z buraka lub trzciny cukrowej).

Połączenie większej liczny cukrów to właśnie węglowodany, skropia i błonnik. Należe w tym miescu zaznaczyć, że organizm ludzki nie potrafi rozkładać błonnika. O błonnik w dalszej części.

Węglowodany znajdują się w:


Obróbka kulinarna warzyw

Zawartość składników pokarmowych, witamin w warzywach uwarunkowany jest od sposobu upraw, rodzaju i gatunku, odmiany, stopnia dojrzałości a także od warunków przechowywania. Jest to bardzo ważne z punktu zdrowego odżywiania. Można powiedzieć "marchew, marchewce nie równa". Nie mniej jednak warzywa można podzielić ze względu na kolor, który rośliny posiadają w związku z występowania konkretnego składnika:

  • warzywa żółte i zielone - zawierają dużo karotenu - marchew, jarmuż, dynia, fasola, groszek
  • warzywa czerwone i zielone - zawierają dużo witaminy C - brukselka, kapusta biała, papryka, pomidor, szczypiorek, brokuł
  • warzywa korzeniowe - burak, seler, brukiew, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, ogórek, cebula i czosnek

Warzywa można spożywać na wiele różnych sposobów. Związane jest to ze sposobem obróbki kulinarnej warzyw i tak z warzyw można otrzymywać:

  • soki, napoje, surówki
  • potrawy gorące:
    • gotowane,
    • smażone,
    • duszone,
    • zapiekane
  • a także potrawy zimne (sałatki)

Najlepszym sposobem spożywania warzyw jest ich spożywanie na surowo ponieważ zapewniamy najmniejszą stratę składników, takich jak witaminy C oraz B a także składników mineralnych, które są rozpuszczalne w wodzie.

Sałatki, surówki, warzywa

  • Przed obraniem dokładnie umyć warzywa,
  • Obierać jak najcieniej warzywa, najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką,
  • Należy po obraniu warzywa opłukać szybko, lecz starannie,
  • Warzywa gotować szybko, najlepiej na parze,
  • Wywar z warzyw koniecznie wykorzystać do zupy lub sosu,
  • A z kolei włoszczyznę z gotowania wywaru warto wykorzystać do sałatek, zapiekanek, farszów,
  • Gotuj tyle ile potrzebujesz na posiłek

Sałatka wiosenna z tuńczykiem

warzywa z wody - ziemniaki w "mundurkach"




Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Przepisy kulinarne głównie po Polsku, ale nie tylko!

Tradycyjna Polska Kuchnia

Zapraszam Cię również na mój kanał na: YouTube

Przepisy kulinarne, które znajdziesz na stronach krychu-gotuje.pl bazują na moich doświadczeniach kulinarnych. Znajdziesz tu zarówno tradycyjne polskie potrawy, jak i nowe przepisy kulinarne łączące w sobie różne kuchnie.

Każdy z przepisów prócz opisu, który pozwoli Ci przygotować potrawę jest sfotografowany.

Polska kuchnia - smażona kiełbasa ze skwarkami


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

Aktualnie znajdujesz się w dziale: dania obiadowe. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki