Dania obiadowe z rybą, czyli przepisy kulinarne z wykorzystaniem ryb, smażona ryba na maśle z kluskami śląskim i surówką z marchewki. Brzmi zachęcająco? Poniżej znajdziesz przepis na przygotowanie maślanej ryby bez panierki.
Ryby podobnie jak mięso zwierząt, dostarczają wysokowartościowego białka. Po za tym są ważnym w rybach znajdziemy równie wartościowy tłuszcz. Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na:
średnio tłuste od 1% do 5% tłuszczu (dorada, karmazyn, karaś, karp, leszcz, płoć, pstrąg, sieja, sielawa
tłuste od 5% do kilkunastu % tłuszczu (łosoś, makrela, sardynka, szprot, śledź, tuńczyk, węgorz
Proste danie na obiad. Maślana ryba (morszczuk) smażony na maśle z aromatycznymi dodatkami.
Takim przepisem chciałbym się na początku podzielić. To, że należy jeść ryby wie chyba każdy, ale nie każdy je spożywa :). Dlatego postanowiłem przedstawić kilka przepisów na przygotowanie ryby. Po pierwsze przygotowuje rybę na dwa dni, zmieniając ziemniaki na kluski śląskie, trochę też inaczej ją smażę, zamiast selera naciowego daje czosnek.
Smażona ryba na maśle
By KrychuGotuje
Smażona ryba na maśle (morszczuk) bez panierki z dodatkiem ziół. Idealna pasuje do klusek śląskich i surówki z marchewki.
1 kg ryby (filet morszczuka)
100 gram masła
Zioła prowansalskie, pieprz i sól, papryka słodka
Seler naciowy
Dodane: 24 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Danie: dla 4-5 osób
Liczba kalorii w porcji: 250-450
Kuchnia Świata
Przygotowanie ryby jest proste. Wystarczy ją doprawić przed smażeniem (1dzień). Przyprawy to pieprz, sól, zioła prowansalskie oraz papryka czerwona. Smażenie ryby: na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany seler naciowy (lub czosnek), dodaj rybę, smaż z każdej strony przez ok. 1minute (by mięso nie było surowe).
Rybę na maśle podaje z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką z marchewki. Obsmażam seler przed smażeniem by dodał jeszcze aromatu do ryby. Ważne jest by nie przypalić masła gdyż wtedy będzie gorzki, orzechowy posmak w rybie. Jeśli na wolnym ogniu zostanie przygotowana, to możesz dodać trochę wody i delikatnie połączyć z masłem, sos gotowy.
W prezentowanym przepisie wykorzystałem morszczuka, ale również dorsz czy sandacz będzie idealnym wyborem.
Ryby zawierają prócz wartościowego białka i tłuszczu bardzo ważne dla organizmu składniki mineralne i witaminy:
wapń i fosfor oraz jod
witaminy z grupy B
witaminy A i D
Obecnie dostęp do różnego rodzaju ryb w Polsce jest bardzo duży. Są to zarówno ryby słodkowodne występujące w naszych wodach, jak i ryby morskie poławiane w Morzu Bałtyckim. Można również bez problemów znaleźć ryby z najdalszych łowisk światowych. Wśród najbardziej popularnych ryb należy wymienić:
Ryby świeże mają swoisty zapach oraz przylegającą do skóry łuskę (wyjątek: węgorz, lin). Istotne z punktu widzenia świeżości są skrzela: powinny być jasnoczerwone, oczy: wypukłe i przezroczyste, ciało jędrne i elastyczne, a mięso barwy białoróżowej
Mówi się, że ryby szybko się psują. TAK. Mięso ryby dojrzewa bardzo szybko ponieważ duża zawartość białka, wody i aktywnych enzymów sprzyja temu procesowi. Dlatego należy ryby świeże niezwłocznie przyrządzać.
Zapraszam również do odwiedzenia strony Kuchnia świata gdzie prezentuje przepis na owoce morza z ryżem.
Dania obiadowe - owoce morza.
Dlaczego owoce morza? Przecież to nie ryby! Pracując w gastronomi poznałem ich smak. Byłem sceptykiem, jak większość z Was: "Nie będę jadł robali, to jest okropne", takie zdanie powtarzałem. Jednakże przygotowując owoce morza w restauracji, musiałem spróbować tego co podaje. Byłem bardzo zaskoczony. Pierwsze były krewetki w sosie z makaronem, lekko pikantne z dużą ilością zieleniny i maślanym smaku. Pokochałem ten smak. Zobaczyłem także, że bardzo szybko można je przygotować. To lubię :). Eksperymentowałem i tak powstało wiele przepisów. Trzy pierwsze prezentuje poniżej
Może zechcesz zobaczyć dania mięsne? top 3 przepisów na dania obiadowe z mięsem, które od wielu lat przygotowuje. Przepisy są według mnie optymalne, oczywiście nie zastrzegam sobie praw do ich modyfikowania :). Wiem, że każdy ma swój smak. Tak czy inaczej są to dania z mięsem, które są dla mnie w pierwszej trójce przepisów kulinarnych.
Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.
Kasza gryczana
Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.