Rosół wołowo-drobiowy
By KrychuGotuje
Tradycyjne danie kuchni polskiej: Rosół wołowo-drobiowy, aromatyczny i bardzo smaczny. Gotowanie mięsa.
- 300gram antrykotu wołowego
- 300gram szyjka indycza
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- Pieprz, sól, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 liście lubczyku
- 2litry wody
Dodane: 31 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 180 min
Danie: dla 4-5 osób
Liczba kalorii w porcji: 450-650
Polska Kuchnia
Przygotowanie rosołu wołowo-drobiowego
Przygotowanie rozpoczynam od zagotowania 2 litrów wody z dodatkiem pieprzu, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy zacznie wrzeć dodaje mięso, po ok. 5 minutach gdy będzie się gotować zmniejszam moc na minimum, tak by się nie gotowało. Po ok. 2 godzinach gdy mięso będzie miękkie dodaje włoszczyznę. Gotuje przez ok. 30-40minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewam 0,5litra wrzącej wody i doprawiam do smaku solą. Wyciągam mięso. Wołowinę podaje z ćwikłą z chrzanem jako danie obiadowe. Natomiast szyje obieram i przygotowuje na kanapki z sosem kaparowym. Rosół podaje z makaronem domowym - nitki. Życzę smacznego.