Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą i kminkiem
By KrychuGotuje
Tradycyjne danie kuchni polskiej: Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą i kminkiem. Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku danie obiadowe.
- 1,5kg łopatki wieprzowej (w kawałku)
- 100 gram mąki
- 2 duże cebule
- kminek i sól
- 0,5litra wody
- 50 ml oleju
Dodane: 31 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 180 min
Danie: dla 4-5 osób
Liczba kalorii w porcji: 450-650
Polska Kuchnia
Przygotowanie pieczeni wieprzowej
Przygotowanie pieczeni rozpoczynam od przygotowania mięsa. Mięso z łopatki wieprzowej solę, a następnie obtaczam w mące. Tak przygotowaną łopatkę obsmażam z każdej strony na brązowy kolor. Podlewam pół litrem wody. Cebulę kroję w talary i dodaje do pieczeni. Pieczeń posypuje kminkiem i duszę pod przykryciem do miękkości, ok. 2-3 godziny. Pieczeń wieprzowa z cebulą idealnie pasuje do klusek śląskich, ziemniaków.