Duszenie mięsa.

Duszenie mięsa - to połączenie smażenia i gotowania. Do duszenia należy wykorzystywać gorsze gatunki mięsa, które są przerośnięte, nadaje się tutaj również mięso zwierząt starszych. Pierwszym etapem duszenia jest smażenie mięsa, najczęściej mięso wcześniej oprósza się mąką i smaży na rozgrzanym tłuszczu w celu uzyskania "skórki" zrumienionej. Kolejną czynnością jest podlanie mięsa niedużą ilością płyny. W kuchni najczęściej wykorzystuje się:

  • wodę
  • wywar warzywny
  • wywar grzybowy
  • wywar mięsny

Podczas duszenia często dodaje się również warzywa i przyprawy. Ważne jest by uzupełniać płyn, który odparowuje w trakcie duszenia. Czas duszenia zależy od rodzaju wykorzystanego mięsa, które jest gotowe w momencie osiągnięcia miękkości. Powstały sos z duszenia należy wykorzystać:

  • sos przecedzić i doprawić
  • sos zmiksować i doprawić
  • podać w sosie własnym

Przykładem przygotowania dania jest pieczeń wieprzowa duszona, którą podaje się bezpośrednio z powstałym sosem. Do tej pieczeni wykorzystuje się tylko:

  • mąkę,
  • cebulę,
  • i kminek.

Jest bardzo smaczna, a przepis na pieczeń wieprzową prezentuje poniżej

duszenie mięsa - wieprzowego
Smażenie mięsa

Proces duszenia mięsa.

Proces duszenia mięso ma na celu zmiękczenie tkanki mięsnej, ponieważ w trakcie duszenia wytwarza się para, która przenika przez mięso nie tylko zmiękcza, ale również nadaje aromatu. Bardzo ważne jest dopilnowanie by nie rozgotować potrawy. Prawidłowo przygotowana potrawa duszona powinna zachować swój pierwotny kształt, a powstały sos powinien być zawiesisty.

Mięso wykorzystywane:

Mięsa duszone można przygotować na wiele sposobów, z dodatkiem:

Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą. Tradycyjna potrawa kuchni polskie, bardzo prosta i smaczna.

Do przepisu na tą pieczeń podchodziłem z dystansem i ten kminek...ale wyszło naprawdę zacnie. Polecam.

Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą i kminkiem

By

Tradycyjne danie kuchni polskiej: Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą i kminkiem. Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku danie obiadowe.

  • 1,5kg łopatki wieprzowej (w kawałku)
  • 100 gram mąki
  • 2 duże cebule
  • kminek i sól
  • 0,5litra wody
  • 50 ml oleju

Dodane: 31 marzec 2021 r.

Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 180 min

Danie: dla 4-5 osób

Liczba kalorii w porcji: 450-650

Polska Kuchnia

Przygotowanie pieczeni wieprzowej

Przygotowanie pieczeni rozpoczynam od przygotowania mięsa. Mięso z łopatki wieprzowej solę, a następnie obtaczam w mące. Tak przygotowaną łopatkę obsmażam z każdej strony na brązowy kolor. Podlewam pół litrem wody. Cebulę kroję w talary i dodaje do pieczeni. Pieczeń posypuje kminkiem i duszę pod przykryciem do miękkości, ok. 2-3 godziny. Pieczeń wieprzowa z cebulą idealnie pasuje do klusek śląskich, ziemniaków.

Duszenie pieczeni wieprzowej
Duszenie pieczeni wieprzowej z cebulą i kminkiem

Wielkanocne jaja ugotowane
Pieczeń wieprzowa z ziemniakami i kapustą czerwoną


Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Obiady z: Polska kuchnia

Przepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski

Polska kuchnia

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

YouTube Facebook Vimeo

Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki