Przepisy kulinarne na blogu kulinarny KrychuGotuje. Na tej stronie znajdziesz przepisy na dania obiadowe, ale nie tylko. Blog jest poświęcony gotowaniu i szeroko rozumianej sztuce kulinarnej. W pierwszej kolejności przedstawiam przepisy na dania obiadowe. Dalej znajdziesz potrawy z ryb, makarony i zupy oraz sałatki i surówki.
Tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się bogatą różnorodnością dań obiadowych. Właśnie takie dania obiadowe lubię najbardziej, ale nie stronię również od eksperymentów i dań z różnych zakątków świata. Tak więc na początek 3 tradycyjne dania obiadowe.
Tak jak wspominałem wcześniej czas na przepisy kulinarne: zupy. Tutaj wybór był trudny, ponieważ wśród zup jest mam kilka ulubionych: żurek, flaki i zupa gulaszowa, węgierska. Właśnie teraz pokaże Ci mój przepis na zupę, którą od wielu lat przygotowuje. Wychodzi cudownie, jest wyrazista, syta i prze-smaczna.
Ulubiony zupa to zupa gulaszowa.
Zastanawiam się czy jest to przepis z kuchni polskiej czy węgierskiej. Tworząc ten przepis kilkanaście lat temu nie inspirowałem się książką kucharską, po prostu, podsmażyłem mięso, podsmażyłem papryki, dodałem warzywa, doprawiłem i wyszło. Jednak to nie było to. Dlatego przez wiele lat udoskonalałem moją zupę gulaszową. Przypadkiem zdarzyło się, że pracowałem w gastronomi i tam poznałem rodowitego Węgra. Przygotowałem kiedyś moją zupę i on powiedział: "to jest klasycznych bográcsgulyás". Niemal oniemiałem. Postanowiłem więc podzielić się przepisem na zupę gulaszową z Wami, ponieważ jest rewelacyjna, choć według mnie pracochłonna. Oczywiście można zrobić papkę i wszystko gotować razem, ale to nie będzie to.
Kluczowym elementem zupy jest wołowina, wykorzystuje zawsze goleń i antrykot (lub karkówkę) z kością, tak by mieć na czym przygotować bulion. Natomiast wieprzowe mięsto to zawsze jest z łopatki. Mój Bogracz robię dwa dni.
Pierwszy dzień: Przygotuj mięso do zamarynowania: oddziel kości od mięsa. Na kościach przygotuj bulion: w dużym garze wlewamy 3litry wody, dodajemy kości wołowe, włoszczyznę, stary imibir oraz 4 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotujemy przez godzinę. Tak by marchew, pietruszka oraz seler były prawie miękkie, wyjmujemy na talerz. Wcześniej z wywaru wyjmujemy por po ok. 1godzinie. Bulion gotujemy jeszcze 2 godziny. W czasie gdy bulion się gotuje: kroimy i marynujemy osobno wieprzowinę i wołowinę. Wołowinę obsypujemy czerwoną papryką, kminkiem oraz odrobiną chilli. Marynujemy wieprzowinę, którą również przyprawiamy: mieszanką chińską, pieprzem oraz przyprawą do gulaszu. Mięsa odstawiamy na 24h do lodówki. Kroimy papryki i smażymy je na oleju roślinnym mocno rozgrzanym przez 2-3minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni na sito tak by olej wykorzystać do smażenia cebuli. Drugi dzień: Wyciągamy kości z bulionu i obieramy (mięso dodajemy do garnka, który wstawiamy na wolny ogień). Na oleju ze smażenia papryk, smażymy mięso wołowe, gdy się zarumieni dodajemy cebulę. Całość przekładamy do bulionu. Po godzinie na patelni podsmażamy wieprzowinę i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki oraz podsmażoną paprykę. Doprawiamy posiekaną papryką chilli i wyciśniętym czosnkiem oraz natką pietruszki. Przygotowujemy zasmażkę z mąki, dodajemy do niej śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy węgierskiej. Gotowe.
Przepisy kulinarne na obiad
Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.
Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.
Kasza gryczana
Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.