Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne na blogu kulinarny KrychuGotuje. Na tej stronie znajdziesz przepisy na dania obiadowe, ale nie tylko. Blog jest poświęcony gotowaniu i szeroko rozumianej sztuce kulinarnej. W pierwszej kolejności przedstawiam przepisy na dania obiadowe. Dalej znajdziesz potrawy z ryb, makarony i zupy oraz sałatki i surówki.

Tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się bogatą różnorodnością dań obiadowych. Właśnie takie dania obiadowe lubię najbardziej, ale nie stronię również od eksperymentów i dań z różnych zakątków świata. Tak więc na początek 3 tradycyjne dania obiadowe.

golonka duża na talerzu
Przepis na: Golonka w kapuście

Tradycyjny przepis na golonkę w kapuście, która zawsze wychodzi wybornie. Jest delikatna, rozpływa się w ustach.

Przepis na golonkę w kapuście
gulasz wołowy na talerzu
Tradycyjny: Gulasz wołowy

Wołowina od zawsze kojarzy się z gulaszem. Nasz polski przepis na gulasz jest po prostu genialny, warto spróbować.

Przepis na tradycyjny polski gulasz
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym

Przepis kulinarny na zupę gulaszową, węgierską

Tak jak wspominałem wcześniej czas na przepisy kulinarne: zupy. Tutaj wybór był trudny, ponieważ wśród zup jest mam kilka ulubionych: żurek, flaki i zupa gulaszowa, węgierska. Właśnie teraz pokaże Ci mój przepis na zupę, którą od wielu lat przygotowuje. Wychodzi cudownie, jest wyrazista, syta i prze-smaczna.

Ulubiony zupa to zupa gulaszowa.

Zastanawiam się czy jest to przepis z kuchni polskiej czy węgierskiej. Tworząc ten przepis kilkanaście lat temu nie inspirowałem się książką kucharską, po prostu, podsmażyłem mięso, podsmażyłem papryki, dodałem warzywa, doprawiłem i wyszło. Jednak to nie było to. Dlatego przez wiele lat udoskonalałem moją zupę gulaszową. Przypadkiem zdarzyło się, że pracowałem w gastronomi i tam poznałem rodowitego Węgra. Przygotowałem kiedyś moją zupę i on powiedział: "to jest klasycznych bográcsgulyás". Niemal oniemiałem. Postanowiłem więc podzielić się przepisem na zupę gulaszową z Wami, ponieważ jest rewelacyjna, choć według mnie pracochłonna. Oczywiście można zrobić papkę i wszystko gotować razem, ale to nie będzie to.

Kluczowym elementem zupy jest wołowina, wykorzystuje zawsze goleń i antrykot (lub karkówkę) z kością, tak by mieć na czym przygotować bulion. Natomiast wieprzowe mięsto to zawsze jest z łopatki. Mój Bogracz robię dwa dni.

Zupa gulaszowa węgierska

By

Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa, aromatyczna, wyrazista, przepyszna.

  • 1,5 kg wołowiny (goleń i antrykot z kością)
  • 1 kg wieprzowiny (łopatka)
  • 1,5 kg paryki czerwonej
  • 2 duże marchewki
  • 4 duże cebule czerwone
  • 4 duże cebule żółte
  • 10 ogórków konserwowych
  • 5 dużych ziemniaków
  • Włoszczyzna (jak na rosół)
  • 100 gram mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, chilli, mieszanka chińska, przyprawa do gulaszu (Kamis), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
  • Natka pietruszki

Dodane: 21 marzec 2013 r.

Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 240 min

Danie: dla 4-5 osób

Liczba kalorii w porcji: 450-650

Polsko-Węgierska Kuchnia

Pierwszy dzień:
Przygotuj mięso do zamarynowania: oddziel kości od mięsa. Na kościach przygotuj bulion: w dużym garze wlewamy 3litry wody, dodajemy kości wołowe, włoszczyznę, stary imibir oraz 4 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotujemy przez godzinę. Tak by marchew, pietruszka oraz seler były prawie miękkie, wyjmujemy na talerz. Wcześniej z wywaru wyjmujemy por po ok. 1godzinie. Bulion gotujemy jeszcze 2 godziny. W czasie gdy bulion się gotuje: kroimy i marynujemy osobno wieprzowinę i wołowinę. Wołowinę obsypujemy czerwoną papryką, kminkiem oraz odrobiną chilli. Marynujemy wieprzowinę, którą również przyprawiamy: mieszanką chińską, pieprzem oraz przyprawą do gulaszu. Mięsa odstawiamy na 24h do lodówki. Kroimy papryki i smażymy je na oleju roślinnym mocno rozgrzanym przez 2-3minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni na sito tak by olej wykorzystać do smażenia cebuli.
Drugi dzień:
Wyciągamy kości z bulionu i obieramy (mięso dodajemy do garnka, który wstawiamy na wolny ogień).
Na oleju ze smażenia papryk, smażymy mięso wołowe, gdy się zarumieni dodajemy cebulę. Całość przekładamy do bulionu. Po godzinie na patelni podsmażamy wieprzowinę i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki oraz podsmażoną paprykę. Doprawiamy posiekaną papryką chilli i wyciśniętym czosnkiem oraz natką pietruszki.
Przygotowujemy zasmażkę z mąki, dodajemy do niej śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy węgierskiej. Gotowe.

Składniki na zupę gulaszową
Składniki na zupę gulaszową, węgierską.

Zupa gulaszowa wegierska
Zupa gulaszowa, węgierska, zabielana


Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Klasyka na obiad: Kurczak z pieczarkami

Delikatny smak kurczaka w połączeniu z pieczarkami to sprawdzony pomysł na szybki i smaczny obiad, tradycyjna polska kuchnia.

Przepis na udko kurczaka z pieczarkami
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego

Zobacz przepis: Kotleciki

Danie mięsne, która ma coś w sobie. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne do ziemniaczków.

Przepis na kotleciki z oliwkami
Obiady z: Polska Kuchnia

Jak widzisz wiele przepisów obok są z akcentem zagranicznym. Jeśli szukasz tradycyjnych przepisów to zapraszam Cię tutaj.

Tradycyjna polska kuchnia
Zobacz przepis: Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej, duszona w tradycyjny polski sposób z kminkiem i cebulą.

Przepis na pieczeń wieprzową duszoną z cebulą
Zobacz przepis: Zupa jarzynowa

Tradycyjna zupa z kuchni polskiej. Smak dzieciństwa, delikatna, pyszna. Bardzo prosta do przygotowania.

Przepis na zupę jarzynową przecieraną
Zobacz przepis: Kluski śląskie

Dodatek do dań obiadowych z mięsa, ryb. Tradycyjne danie kuchni polskiej idealnie pasuje do sosu.

Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Danie obiadowe: Wołowina po chińsku

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie taki przepis kulinarny przygotowałem dla Ciebie.

Przepis na chińszczyznę z wołowiną
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

YouTube Facebook Vimeo

Aktualnie znajdujesz się w dziale: dania obiadowe. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki