Pieczenie i zapiekanie mięsa.

Do pieczenia należy wykorzystywać mięso najwyższej jakości, bez przerostów i ścięgien. Podczas pieczenia mięsa tłustego powstają duże ubytki, dlatego należy wykorzystywać mięso niezbyt tłuste. Ewentualnie odkrawać takie kawałki i wykorzystać do mielonego mięsa. Oczywiście nie należy całkowicie pozbywać się tej tkanki, gdyż ona nadaje smaku.

Mięso do pieczenia powinno dojrzewać, w tym celu można marynować mięso:

  • w warzywach,
  • przyprawach,
  • zaprawie z octu.

Mięso można piec na dwa różne sposoby:

  • Zarumienianie - w tym celu należy przygotować mięso. Przed wstawieniem do piekarnika oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony na tłuszczu. Wtedy wstawić do piekarnika i piec polewając tłuszczem.
  • Bez zarumienia - pierwszą czynnością jest oblanie mięsa gorącym tłuszczem i wstawienie go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsiusza. Gdy mięso się zarumieni należy zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni. Trzeba mięso podlewać powstałym sosem. Ewentualnie jego niedobory uzupełniać wodą.

Pieczona łopatka wieprzowa to jeden z pierwszych, opublikowanych przepisów kulinarnych na blogu KrychuGotuje. Poniżej przedstawiam przepis na to wspaniałe, mega proste danie na obiad.

Pewnie zastanawiasz się dlaczego takie czerwone to zdjęcie. Już tłumaczę łopatkę posmarowałem przygotowanym wcześniej koncentratem pomidorowym z grzybami ;), ale to nie wszystko...

Pierwsza wersja przepisu pojawiła się w 2012 roku, poniżej przedstawiam minimalnie udoskonalony przepis na pieczoną łopatkę.

pieczenie mięsa - wieprzowego
Smażenie mięsa

Pieczona łopatka wieprzowa z dodatkami

By

Tradycyjne danie kuchni polskiej: Pieczona łopatka wieprzowa z dodatkiem pomidorów, jabłek i grzybów. Aromatyczne, delikatna i pyszna w smaku.

  • 2kg łopatki wieprzowej (w kawałku)
  • 2 duże jabłka
  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 20 gram suszonych grzybów.
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany.

Dodane: 31 marzec 2021 r.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 120 min

Danie: dla 4-5 osób

Liczba kalorii w porcji: 450-650

Polska Kuchnia

Przygotowanie pieczonej łopatki wieprzowej

Naszpikuj łopatkę czosnkiem i zamarynuj: pieprzem, solą, majerankiem od spodu a od góry: pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką.
Włóż łopatkę do naczynia żaroodpornego.
Pokrój jabłka na części (bez gniazd nasiennych) i obłóż wokół łopatki.
Przygotowanie zalewy:

  • 1/2 szklanki wody
  • koncentrat pomidorowy,
  • łyżka oleju,
  • pokruszone (namoczone wcześniej) suszone podgrzybki.
Polej łopatkę zalewą tak by nie było widać mięsa. Łopatkę piecz przez 30minut w 200 stopniach Celsiusza a następnie przez 90minut w 170 stopaniach pod przykryciem. Ewentulanie podlej po godzinie wodą.

Pieczona łopatka wieprzowa
Łopatka wieprzowa z jabłkami w papryce słodkiej

Pieczona łopatka wieprzowa
Pieczona łopatka wieprzowa


Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Obiady z: Polska kuchnia

Przepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski

Polska kuchnia

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki