Pieczona łopatka wieprzowa z dodatkami
By KrychuGotuje
Tradycyjne danie kuchni polskiej: Pieczona łopatka wieprzowa z dodatkiem pomidorów, jabłek i grzybów. Aromatyczne, delikatna i pyszna w smaku.
- 2kg łopatki wieprzowej (w kawałku)
- 2 duże jabłka
- 100 gram koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 20 gram suszonych grzybów.
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany.
Dodane: 31 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 120 min
Danie: dla 4-5 osób
Liczba kalorii w porcji: 450-650
Polska Kuchnia
Przygotowanie pieczonej łopatki wieprzowej
Naszpikuj łopatkę czosnkiem i zamarynuj: pieprzem, solą, majerankiem od spodu a od góry: pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką.
Włóż łopatkę do naczynia żaroodpornego.
Pokrój jabłka na części (bez gniazd nasiennych) i obłóż wokół łopatki.
Przygotowanie zalewy:
Polej łopatkę zalewą tak by nie było widać mięsa. Łopatkę piecz przez 30minut w 200 stopniach Celsiusza a następnie przez 90minut w 170 stopaniach pod przykryciem. Ewentulanie podlej po godzinie wodą.