Bigos polski w jeden dzień
By KrychuGotuje
Bigos staropolski robiono w kilka dni. Przepis na bigos, który przygotujesz w jeden dzień.
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg świeżej kapusty
- 0,8 kg boczkek wędzony
- 1,2 szynka wieprzowej
- 0,5 kg kiełbasy (zwyczajnej)
- 0,5 kg słoniny duże cebule żółte
- 150 gram suszony śliwek
- 40 gram grzybów
- Cebula i czosnek
- Przyprawy
Dodane: 21 grudzień 2013 r.
Czas przygotowania: 60 min
Czas gotowania: 180 min
Danie: dla 10-12 osób
Liczba kalorii w porcji: 450-650
Polska Kuchnia
Przygotowanie bigosu
Kapustę kiszoną pokroić, dodać boczek, podlać wodą, gotować przez godzinę. Świeża kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać namoczone grzyby, gotować przez 40min.
Mięso z szynki wieprzowej doprawić pieprzem i solą, zarumienić na tłuszczu, dodać do kiszonej kapusty, dusić przez godzinę. Po godzinie mięsa wyjąć z kapusty. Pokroić słoninę w drobną kostkę, wytopić na patelni (zebrać smalec). Dodać mięso z szynki, obsmażyć, dodać cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Obsmażyć. Dodać do kapusty słodkiej. Kiełbasę śląską pokroić i obsmażyć. Połączyć słodką i kiszoną kapustę, dodać kiełbasę, dodać rozdrobniony boczek. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym. Dusić na wolnym ogniu.