Kuchnie świata to baza przepisów kulinarnych. Inspiracje kulinarne na przepisy obiadowe, np. owoce morza z ryżem oraz wiele więcej. Znajdziesz tutaj najlepsze przepisy z kuchni świata zamieszczone na blogu kulinarnym.
Inspiracje kulinarne: część przepisów jest odzwierciedleniem kuchni świata. Jednakże duża ich część powstała na bazie naszej rodzimej kuchni i pomysłów podpatrzonych z różnych części świata.
Niewątpliwy wpływ na moje gotowania mieli: Antoine Bourdain, Jacques Papin, Jamie Oliver oraz Gordon Ramsay. W ich przepisach poznałem wiele ciekawych sposobów przygotowania posiłków. Informacji dotyczących gotowania, łączenia i tak dalej. Nie bez znaczenia była również moja "kariera" w gastronomi. Poznałem w niej wielu znakomitych kucharzy i gastronomów. Dzięki pracy w Polsce mogłem rozwijać swoje umiejętności kulinarne.
W tym miejscu bardzo za to dziękuje.
Wiele przepisów jakie znajdziesz na tej stronie jest mojego autorstwa, ale nie zastrzegam sobie prawa do ich kopiowania i powielania, oczywiście bardzo proszę o wskazanie źródła
Na początek właśnie 3 najlepsze przepisy kuchni świata z bloga kulinarnego.
Kuchnia Świata: Owoce morza
Dlaczego owoce morza? Pracując w gastronomi poznałem ich smak. Byłem sceptykiem, jak większość z Was: "Nie będę jadł robali, to jest okropne", takie zdanie powtarzałem. Jednakże przygotowując owoce morza w restauracji, musiałem spróbować tego co podaje. Byłem bardzo zaskoczony. Pierwsze były krewetki w sosie z makaronem, lekko pikantne z dużą ilością zieleniny i maślanym smaku. Pokochałem ten smak. Zobaczyłem także, że bardzo szybko można je przygotować. To lubię :). Eksperymentowałem i tak powstało wiele przepisów. Trzy pierwsze prezentuje poniżej
Tradycyjny bigos staropolski z pewnością nie był przygotowany w sposób, który przedstawiam w przepisie. Dzięki temu przepisowi przygotujesz bigos w jeden dzień
Oczywiście jeśli masz czas i chęci możesz go zrobić w tradycyjny sposób. Po pierwsze to moja babcia dodawała do bigosu, wysuszone wędliny oraz żeberka wieprzowe. Smak bigos zawdzięczał właśnie wędliną, które były odpowiednio doprawione przez rzeźników i dojrzewały. Takie suszone kiełbasy i wędliny dostawały drugą młodość właśnie w bigosie. Dziś by zdobyć takie wędliny, które nie uświadczysz w marketach, musisz wybrać się do lokalnych producentów wyrobów mięsnych. Poszukaj z pewnością w Twojej okolicy tacy są. Kup kiełbachę i wysusz ją, z pewnością będzie to z korzyścią dla bigosu
Oczywiście jeśli nie masz czasu i chcesz przygotować bigos w jeden dzień, bardzo proszę o to przepis.
Owoce morza w 10 minut
By KrychuGotuje
Jak przygotować owoce morza w 10 minut z ryżem. Przepis na pyszne danie obiadowe.
200 gram mieszanka owoców morza:
krążki kalmara
omułki
macki kalmara
krewetki
2 ząbki czosnku
1 konserwowa papryka chili
100 ml mleka kokosowego
50 gram masła
Zielenina: szczypiorek, nać selera, bazylia
400 gram ugotowanego ryżu
1 szklanka ryżu (200ml)
2 szklanki wody (400ml)
1 soli
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
Dodane: 27 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Danie: dla 2 osób
Liczba kalorii w porcji: 350-450
Światowa Kuchnia
Przygotowanie ryżu do owoców morza
Rozpoczynam od przygotowania ryżu. Do garnka daje 20 ml oleju oraz kurkumę i imbir, smażę przez 20-30sekund, dodaje szklankę ryżu, mieszam i prażę ok. 2minuty. Dodaje sól oraz 2 szklanki wody. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszam na minimum i gotuje przez 10minut pod przykryciem.
Przygotowanie owoców morza z ryżem
W czasie gdy ryż się gotuje, kroję w cienkie plastry czosnek. Na patelni rozgrzewam masło i dodaje obsuszone owoce morza. Smażę przez ok. 2minuty. Dodaje zieleninę, mieszam. Dodaje ugotowany ryż, obsmażam. Dodaje mleko kokosowe. Dodaje posiekane chilli. Mieszam do momentu aż ryż wchłonie płyn, wtedy owoce morza są gotowe.
Owoce morza - informacje
Strona krychu-gotuje.pl to nie tylko baza przepisów kulinarnych. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji związanych z gastronomią, sztuką kulinarną i ogólnie rzecz pojmując gotowaniem
Owoce morza to szeroko pojęta grupa, wyróżnić tu możemy: krewetki, chyba najbardziej znane, omułki, kalmary... i wiele więcej
Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej to zapraszam: Informacje o owocach morza
W daniu prezentowanym powyżej wykorzystałem gotową mrożonkę owoców morza pochodzących z Oceanu Indyjskiego oraz z hodowli w Chile. Tak przynajmniej napisał producent na wykorzystanej mieszance tych skorupiaków i mięczaków.
Owoce morza - wartość odżywcza
Mieszanka skorupiaków i mięczaków morskich [krążki kalmara indyjskiego (35%), omułki chilijskie (30%), macki z kalmara indyjskiego (20%), krewetki kidi (15%)]
Przepis bardzo prosty, ale jakże cudowny w smaku, koniecznie musi spróbować tego przepisu na rybę.
Przepisy kulinarne na obiad
Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.
Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.
Kasza gryczana
Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.