Sztuka kulinarna

Sztuka kulinarna kojarzy się z pięknem przygotowania posiłków. W tym dziale chce przedstawić podstawowe informacje na temat podstaw. Podstawy te bardzo ułatwiają zrozumienie sposób przyrządzania dań. Na początek trzy podstawowe techniki obróbki cieplnej mięsa.

Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Sztuka kulinarna: Gotowanie mięsa

Podstawowym procesem obróbki cieplnej mięsa jest gotowanie. Gotować mięso można na wiele sposobów (wywar, rosół itp.).

Sztuka kulinarna: gotowanie mięsa.
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Sztuka kulinarna: Pieczenie mięsa

Pieczenie, zarumienianie mięsa to bardzo istotny proces przygotowania mięsa, często wykorzystywany w polskiej kuchni.

Sztuka kulinarna: pieczenie mięsa.
smażenie mięsa
Sztuka kulinarna: Smażenie mięsa

Kotlet schabowy smażony to pierwsze co przychodzi na myśl mówiąc o smażeniu mięsa, no może jeszcze stek wołowy.

Sztuka kulinarna: smażenie mięsa.

Duszenie mięsa

Nim przejdziemy do rozbioru mięsa, kilka słów o nim. Mięsem możemy nazwać wszystkie części jadalne tusz zwierzęcych. Tymi częściami są tkanki: mięśniowa, łączna, tłuszczowa oraz kostna. Ważne z punktu widzenia gastronomi jest podział mięsa: na grubowłókniste oraz cienkowłókniste. Z kolei za jakość mięsa, prócz wartości mięsnej danego gatunku, odpowiada przede wszystkim: stopień utuczenia, płeć oraz wiek zwierzęcia.

Duszenie mięsa to połączenie smażenia i gotowania: Sztuka kulinarna: duszenie mięsa.

Sztuka kulinarna

Na początek przedstawiłem cztery podstawowe sposoby przygotowania mięsa, które należy poruszyć mówiąc o mięsie. Kolejnym niezwykle istotnym w sztuce kulinarnej jest podział tusz:

Wołowina. Wieprzowina Cielęcina

Rozbiór mięsa

Tatar wołowy - kuchnia Świata czy Polska Kuchnia?
Tatar wołowy - kuchnia Świata czy Polska Kuchnia?

Obróbka wstępna mięsna i obróbka cieplna mięsa

  • Mięso należy przechowywać w chłodzie, starannie przykryte,
  • Należy płukać mięso w dużych kawałkach, szybko, możliwie pod bieżącą wodą,
  • Należy mięso odsączyć, osuszyć, a dopiero potem dzielić na mniejsze elementy
  • Zamrożone mięso należy odmrażać w niskiej temperaturze, powoli, na dole lodówki
  • Duże kawałki rozmrażać do zupełnego rozmrożenia, małe - rozmrażać częściowo
  • Rozmrożone mięso należy natychmiast poddać obróbce cieplnej
  • Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać

  • Gotowanie mięsa - przeznacza się zwykle mięso pochodzące z przedniej części tuszy oraz innych części, które zawierają tkankę łączną (błony, ścięgna, itp.)
  • Smażenie - mięso na potrawy smażone musi być najlepszego gatunku, najlepiej delikatne, nie porośnięte powięziami i ścięgnami.
  • Duszenie - do duszenia mięsa najlepiej wykorzystać mięso gorszego gatunku, przerośnięte ścięgnami, ale również mięso ze starszych zwierząt,
  • Pieczenie - mięso używane do pieczenia powinno być najwyższej jakości, bez grubych ścięgien, niezbyt tłuste. Wyróżnić można:
    • pieczenie na ruszcie w piekarniku
    • pieczenie na rożnie
    • pieczenie konwekcyjne
    • paropieczenie

Wicej informacji na temat obróbki cieplnej mięsa:

Gotowanie Smażenie Gotowanie Smażenie

  • Mięso wykorzystywane do gotowania należy wkładać do wrzącego płynu,
  • Mięso należy smażyć na gorącym, ale nie dymiącym tłuszczu - PRZYPALONY TŁUSZCZ JEST SZKODLIWY DLA ZDROWIA,
  • Do pieczenia mięsa nie należy używać zbyt dużo tłuszczu (wystarczy podlać wodą, kilka łyżeczek, podczas pieczenia sama wydzieli wystarczającą ilość tłuszczu,
  • Mięso przewracać drewnianymi łyżkami, nakłucie powoduje, że straci sok,
  • Gotowaną pieczeń należy pozostawić na kilka minut w brytfannie, trzeba dać odpocząć mięsu, by mogło równomiernie wchonąć sok przez tkanki. Mięso będzie soczyste, a podczas krojenia zapobieże to wyciekaniu soku.
  • Rozmrożone mięso należy natychmiast poddać obróbce cieplnej
  • Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Danie obiadowe: Wołowina po chińsku

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie taki przepis kulinarny przygotowałem dla Ciebie.

Przepis na chińszczyznę z wołowiną
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym
Zobacz przepis: Kotleciki

Danie mięsne, która ma coś w sobie. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne do ziemniaczków.

Przepis na kotleciki z oliwkami
Obiady z: Polska kuchnia

Przepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski

Polska kuchnia

Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

YouTube Facebook Vimeo

Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki