Smażenie i grillowanie mięsa.

Mięso na potrawy smażone i grillowane należy wybrać z jak najlepszego gatunku mięsa. Do smażenia powinno być delikatne, bez przerostów, ścięgien, mówiąc jednym słowem "chude". Z kolei na grilla sprawdzi się mięso lekko przerośnięte tłuszczem, takie jak karkówka, czy mięso mielone z różnych części. Należy zaznaczyć, że wybór gorszej jakości mięsa do smażenia powoduje, że będzie twarde i łykowate. Na blogu przy opisywaniu przepisów kulinarnych często podkreślam jaki konkretnie gatunek mięsa wybrać do danej potrawy.

Proces smażenia można zdefiniować jako krótkotrwały, polega na ogrzaniu mięsa w celu zamknięcia "porów". Smażyć mięso należy na rozgrzanym tłuszczu, należy układać porcje tak by swobodnie je obracać. W trakcie smażenia na powierzchni mięsa powstaje "skórka", która ma za zadanie chronić przed wyciekiem soków oraz nadmiernym nasiąknięciem tłuszczu. Nie bez znaczenia jest też wartość smakowa.

Kroić mięso do smażenia należy w poprzek włókien. Grubość to już kwestia specyfiki dania. Steki wołowe można kroić na bardzo grube kawałki, z kolei wołowina po chińsku jest krojona bardzo cienko. Przed smażeniem np. schabowe się rozbija by uzyskać kształt.

Po uformowaniu odpowiedniego kształtu często mięso smaży się po wcześniejszym:

  • oprószanie mąką
  • otaczanie w tartej bułce
  • panierowanie
  • zanurzanie w cieście
  • moczenie w jajku
smażenie mięsa - wieprzowego
Smażenie mięsa

Smażone dania obiadowe

Kilka przykładów smażonych dań obiadowych

Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego
Danie obiadowe: Wołowina po chińsku

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie taki przepis kulinarny przygotowałem dla Ciebie.

Przepis na chińszczyznę z wołowiną
Zobacz przepis: Kotleciki

Danie mięsne, która ma coś w sobie. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne do ziemniaczków.

Przepis na kotleciki z oliwkami

udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego

Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Obiady z: Polska kuchnia

Przepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski

Polska kuchnia

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

YouTube Facebook Vimeo

Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki