Gotowanie mięsa.

Gotowanie mięsa - - powoduje, że tkanki łączne pęcznieją, a ich składniki przechodzą do wywaru (substancje wyciągowe oraz białka) nadając smak wywarowi (rosołowi). Dlatego do gotowania mięsa najlepsze są przerośnięte części tuszy, które zawierają dużo tkanki łącznej (ścięgna, błony).

Mięso gotuje się w

  • wodzie z przyprawami
  • wodzie z warzywami
  • wodzie z warzywami i przyprawami

Z korzyścią dla smaku jest gotowanie różnych gatunków mięsa ze sobą, np. wołowiny z drobiem. By uzyskać soczyste mięso należy je włożyć do wrzącej wody z dodatkiem warzyw i przypraw, woda powinna być lekko osolona. Należy jak najszybciej doprowadzić do wrzenia, gdyż wtedy soki z mięsa zostaną w nim, a także inne składniki które są rozpuszczalne w wodzie. Następnie należy zmniejszyć temperaturę i gotować mięso w temperaturze poniżej temperatury wrzenia.

Warzywa (włoszczyznę) należy dodać do mięsa pod koniec gotowania, w momencie jak mięso jest prawie miękkie. Ewentualnie można dosolić do smaku. Tak przygotowane mięso można natychmiast spożywać, ewentualnie przygotować sos.

Do gotowania można wykorzystać:

  • mięso bez kości
  • mięso z kością na wywar
  • mięso wędzone

Mięso jest gotowe jeśli bez trudności widelec w nie wchodzi.

duszenie mięsa - wieprzowego
Smażenie mięsa

Gotowanie mięsa - rosół

Rosół to idealny, chyba każdemu znany przykład gotowania mięsa. Tutaj mięso z kurczaka, wołowiny gotuje się razem z włoszczyzną. Stosując się jednak do przedstawionych powyżej zasad należy:

Idealny rosół wychodzi z połączenia mięsa wołowego i indyczego. Polecam tutaj wykorzystać:

Prawdziwy esencjonalny rosół wołowo-drobiowy Tradycyjna polska kuchnia.

Rosół wołowo-drobiowy

By

Tradycyjne danie kuchni polskiej: Rosół wołowo-drobiowy, aromatyczny i bardzo smaczny. Gotowanie mięsa.

  • 300gram antrykotu wołowego
  • 300gram szyjka indycza
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • Pieprz, sól, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 liście lubczyku
  • 2litry wody

Dodane: 31 marzec 2021 r.

Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 180 min

Danie: dla 4-5 osób

Liczba kalorii w porcji: 450-650

Polska Kuchnia

Przygotowanie rosołu wołowo-drobiowego

Przygotowanie rozpoczynam od zagotowania 2 litrów wody z dodatkiem pieprzu, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy zacznie wrzeć dodaje mięso, po ok. 5 minutach gdy będzie się gotować zmniejszam moc na minimum, tak by się nie gotowało. Po ok. 2 godzinach gdy mięso będzie miękkie dodaje włoszczyznę. Gotuje przez ok. 30-40minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewam 0,5litra wrzącej wody i doprawiam do smaku solą. Wyciągam mięso. Wołowinę podaje z ćwikłą z chrzanem jako danie obiadowe. Natomiast szyje obieram i przygotowuje na kanapki z sosem kaparowym. Rosół podaje z makaronem domowym - nitki. Życzę smacznego.

Ugotowany rosół wołowo-drobiowy
Rosół drobiowy z włoszczyzną

Rosół na talerzu
Rosół na talerzu

Włoszczyzna
Włoszczyzna


Przepisy kulinarne na obiad

Przepisów kulinarnych do których się wraca jest wiele. Poniżej prezentuje kilka przepisów z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. W dalszej części bloga znajdziesz zupy i sałatki oraz surówki. Jeśli nie masz czasu zachęcam Cię do skorzystania z wyszukiwarki przepisów kulinarnych, którą zamieściłem na stronie.

Zdrowy obiad: Sałatka z jarmużem

Sałatka gdzie jest jarmuż, ale jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Obiad: Udko kurczaka w sosie

Koniec z pieczeniem udek kurczaka, czas na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym na białej zasmażce.

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Obiady z: Polska kuchnia

Przepisy kulinarne z polskiej kuchni. Tradycyjne dania obiadowe prosto z Polski

Polska kuchnia

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

YouTube Facebook Vimeo

Aktualnie znajdujesz się w dziale: Polska Kuchnia. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki