Wokół zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie - nie samym chlebem człowiek żyje. Tym bardziej będąc na diecie odchudzającej. Orgniazm człowieka potrzebuje zawsze urozmaiconych pokarmów, w których znajdą się wszystkie składniki odżywcze sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

W zdrowym odżywianiu warto stosować się do pewnych zasad:
  • spożywaj pięć posiłków dziennie w określonych, stałych godzinach
  • najważniejsze jest śniadanie - pół godziny po przebudzeniu
  • kolację jedz 2-3 godziny przed pójściem spać
  • komponuj posiłki by nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych
Cegiełki naszego odżywiania
Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy

Sałatka, kanapki z szynką
Śniadaniowa sałatka z zielonym groszkiem z kanapkami z szynką


Odżywiać się i zdrowo chudnąć

gulasz wołowy na talerzu
Raz, dwa, trzy: Surówka

Szukasz pomysłu na kolację? Jesteś na diecie? Ten przepis pachnie wiosną, jest prosty i pasuje do wielu dań.

Przepis na surówkę
udko kurczaka w sosie pieczarkowym i ryż na talerzu
Kolorowa: Surówka do obiadu

Surówka do obiadu: bardzo kolorowa i zdrowa, również szybka do przygotowania. Idealna do dań mięsnych.

Przepis na kolorową surówkę
Danie obiadowe: Sałatka z jarmużem, chorizo, serem feta i serkiem wiejskim

Sałatka gdzie jest też ser, ba kilka rodzajów sera i wiele więcej dodatków. Sprawdź ją na imprezie.

Przepis na sałatkę z jarmużem

Odchudzanie nie jest trudne, ale na cud trzeba poczekać.


Białko

Białko, czy niegdyś nazywane proteiną, od greckiego słowa proton (czyli pierwszy, najważniejszy). Dziś wiedza ludzkości potrafi wyróżnić wiele rodzajów białek, np. białko pełnowartościowe.

białko pełnowartościowe - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można przyjąć, że ich skład jest bardzo zbliżony do białka ludzkiego.

Białka niezbędne są do budowy nowych, a także regeneracji starych komórek, tkanek oraz narządów. Wartość odżywcza białek jest ściśle związana z rodzajem, ilością aminokwasów, które je tworzą

Dziennie przyjmuje się, że dostarczyć do organizmu należy 1g białka na 1 kg masy ciała [12-15% (20%) dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka].

Niedobory białka mogą być bardzo groźne dla organizmu. Z kolei nadmierne jego spożywanie nie przynosi istotnych korzyści i niepotrzebnie obciąża nerki. Dodatkowo powodując marnotrastwo tego składnika w przyrodzie.

Czytaj więcej...


Tłuszcze

Tłuszcz - uważany jest za sprawcę otyłości. Potwierdzeniem tego jest fakt, że 1g tłuszczu to ok. 9kcal (1kcal=4,2 kJ). Nadmiar spożywanego tłuszczu powoduje jego odkładnie w tkance podskórnej, jako rezerwę na "gorsze czasy".

Jednakże tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Jest odpowiedzialny między innymi odpowiedzialny za przyswajanie witam, które rozpuszają się tylko w tłuszczach (A, D, E, K).

Tłuszcze spożywcze - składają się z glicerolu i kwasów tłuszczowych, które można podzielić na nasycone i nienasycone. Szczególne znaczenie dla organizmu ma kwas linolowy, który znajduje się w olejach roślinnych.

Czytaj więcej...


Węglowodany

Węglowodany po tłuszczach są kolejnym źródłem energii, występują pod postacią cukru, skrobi i błonnika. W tym miejscu należy powiedzieć o cukrach prostych: glukoza i fruktoza. Z połączenia tych cukrów powstaje sacharoza (cukier z buraka lub trzciny cukrowej).

Połączenie większej liczny cukrów to właśnie węglowodany, skropia i błonnik. Należe w tym miescu zaznaczyć, że organizm ludzki nie potrafi rozkładać błonnika. O błonnik w dalszej części.

Węglowodany znajdują się w:


Obróbka kulinarna warzyw

Zawartość składników pokarmowych, witamin w warzywach uwarunkowany jest od sposobu upraw, rodzaju i gatunku, odmiany, stopnia dojrzałości a także od warunków przechowywania. Jest to bardzo ważne z punktu zdrowego odżywiania. Można powiedzieć "marchew, marchewce nie równa". Nie mniej jednak warzywa można podzielić ze względu na kolor, który rośliny posiadają w związku z występowania konkretnego składnika:

  • warzywa żółte i zielone - zawierają dużo karotenu - marchew, jarmuż, dynia, fasola, groszek
  • warzywa czerwone i zielone - zawierają dużo witaminy C - brukselka, kapusta biała, papryka, pomidor, szczypiorek, brokuł
  • warzywa korzeniowe - burak, seler, brukiew, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, ogórek, cebula i czosnek

Warzywa można spożywać na wiele różnych sposobów. Związane jest to ze sposobem obróbki kulinarnej warzyw i tak z warzyw można otrzymywać:

  • soki, napoje, surówki
  • potrawy gorące:
    • gotowane,
    • smażone,
    • duszone,
    • zapiekane
  • a także potrawy zimne (sałatki)

Najlepszym sposobem spożywania warzyw jest ich spożywanie na surowo ponieważ zapewniamy najmniejszą stratę składników, takich jak witaminy C oraz B a także składników mineralnych, które są rozpuszczalne w wodzie.

Sałatki, surówki, warzywa

  • Przed obraniem dokładnie umyć warzywa,
  • Obierać jak najcieniej warzywa, najwięcejskładników odżywczych znajduje się pod skórką,
  • Należy po obraniu warzywa opłukać szybko, lecz starannie,
  • Warzywa gotować szybko, najlepiej na parze,
  • Wywar z warzyw koniecznie wykorzystać do zupy lub sosu,
  • A z kolei włoszczyznę z gotowania wywaru warto wykorzystać do sałatek, zapiekanek, farszów,
  • Gotuj tyle ile potrzebujesz na posiłek

Sałatka wiosenna z tuńczykiem

warzywa z wody - ziemniaki w "mundurkach"


Dania obiadowe

Klasyka na obiad: Kurczak z pieczarkami

Delikatny smak kurczaka w połączeniu z pieczarkami to sprawdzony pomysł na szybki i smaczny obiad, tradycyjna polska kuchnia.

Przepis na udko kurczaka z pieczarkami
Tatar wołowy na talerzu z ogórkiem kiszonym, cebulą i szczypiorkiem
Wołowina na obiad: Tatar

Najlepszy na świecie tatar z polskiej wołowiny. Czy może być coś lepszego na obiad? Cebula, szczypior, jajko i ogórek kiszony.

Przepis na tatara wołowego
Wieprzowina: Zawijaniec schabowy

Tradycyjny schabowy? W tym przepisie kotlet schabowy w postaci cudownego zawijańca z brukselką, papryką i serem.

Przepis na zawijańca schabowego
Zobacz przepis: Kotleciki

Danie mięsne, która ma coś w sobie. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne do ziemniaczków.

Przepis na kotleciki z oliwkami
Obiady z: Polska Kuchnia

Jak widzisz wiele przepisów obok są z akcentem zagranicznym. Jeśli szukasz tradycyjnych przepisów to zapraszam Cię tutaj.

Tradycyjna polska kuchnia
Zobacz przepis: Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej, duszona w tradycyjny polski sposób z kminkiem i cebulą.

Przepis na pieczeń wieprzową duszoną z cebulą
Zobacz przepis: Zupa jarzynowa

Tradycyjna zupa z kuchni polskiej. Smak dzieciństwa, delikatna, pyszna. Bardzo prosta do przygotowania.

Przepis na zupę jarzynową przecieraną
Zobacz przepis: Kluski śląskie

Dodatek do dań obiadowych z mięsa, ryb. Tradycyjne danie kuchni polskiej idealnie pasuje do sosu.

Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Zobacz przepis: Cannelloni

Z kuchni światowej, czyli włoskie danie obiadowe, cannelloni z farszem. Zobacz jakie dodatki dodałem.

Przepis na zupę cannelloni z farszem
Danie obiadowe: Wołowina po chińsku

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie taki przepis kulinarny przygotowałem dla Ciebie.

Przepis na chińszczyznę z wołowiną
Zobacz przepis: Łosoś w sosie

Chińszczyzna, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną i właśnie ten przepis tu widzisz

Przepis na łososia w sosie śmietanowo-porowym

Przepisy kulinarne głównie po Polsku, ale nie tylko!

Tradycyjna Polska Kuchnia

Zapraszam Cię również na mój kanał na: YouTube

Przepisy kulinarne, które znajdziesz na stronach krychu-gotuje.pl bazują na moich doświadczeniach kulinarnych. Znajdziesz tu zarówno tradycyjne polskie potrawy, jak i nowe przepisy kulinarne łączące w sobie różne kuchnie.

Każdy z przepisów prócz opisu, który pozwoli Ci przygotować potrawę jest sfotografowany.

Polska kuchnia - smażona kiełbasa ze skwarkami

Blog kulinarny

Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw

Blog kulinarny »

Przepisy kulinarne

Dania na obiad, kolację i śniadanie. Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami, szczegółowo opisane. Filmy kulinarne i wiele więcej.

Przepisy kulinarne »

Polska kuchnia

Zdjęcia potrawy z polskiej kuchni, z krótkim opisem. Prawdopodobnie najlepsze i najsmaczniejsze dania na Świecie.

Polska kuchnia »


Ostatnio dodane dania na obiad

Poniżej przedstawiam przepisy na obiady, które opublikowałem na blogu kulinarnym KrychuGotuje na YouTube.


Polecane przepisy Video

Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.

Kasza gryczana w garnku
Kasza gryczana

Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.

Kasza gryczana
polska kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa węgierska z tego przepisu zrobisz prawdziwy węgierski bogracz.

Zupa gulaszowa
udka kurczaka na talerzu z pieczarkami
Udko z kurczaka

W pieczarkowym sosie udka kurczaka są wspaniałe. Proste i szybkie danie na obiad.

Udko z kurczaka
kofta na talerzu z sosem
Kofta wołowa

Tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Przygotowana na patelni z sosem czosnkowym.

Kofta wołowa
skladniki_tortilla
Tortilla z mięsem

Mielone mięso, fasola czerwona, kukurydza, smażona w sosie meksykańskim to wspaniały obiad.

Tortilla, tortilla
owoce morza w sosie z makaronem i pomidorkami
Boczek rolowany

Danie na świąteczny stół, które zachwyci gości. Bardzo proste przygotowanie i niepowtarzalny smak.

Boczek rolowany

Szukasz przepisu na obiad?

Szukasz przepisu kulinarnego na danie obiadowe? Wybierz kategorię i zdobądź więcej przepisów na pyszne obiady:


Korzystasz z SocialMedia (czytaj portali społecznościowych) też znajdziesz tam KrychuGotuje.

Aktualnie znajdujesz się w dziale: dania obiadowe. Może zainteresują się przepisy z kategorii: dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe z rybą, zupy, sałatki i surówki