Dania obiadowe, czyli przepisy kulinarne na blogu przedstawiające przygotowanie pysznych obiadów. Przepisy podzielone są na: dania obiadowe z kurczaka, wieprzowiny, ryb oraz sałatki i surówki, makarony, sosy i dodatki do dań!
Na początku przedstawiam 6 przepisów na obiad, które bardzo często przygotowuje dla swoich bliskich. Więcej przepisów publikuje na blogu, do odwiedzenia którego Cię zapraszam.
Danie na obiad w jednym talerzu. Sycąca, pełnowartościowa zupa gulaszowa ze śmietaną. Idealnym dodatkiem jest bułeczka lub pajda chleba, może być również z ziemniakami.
Zamieszczając przepisy na dania obiadowe zawsze mam dylemat, które zamieścić na początku. Takie moje ulubione dania obiadowe. Żurek czy kotlet schabowy?
Strona krychu-gotuje.pl jest bazą przepisów kulinarnych na obiad lecz nie tylko. Znajdziesz tu również filmy, które prezentują jak przygotować potrawy krok po kroku.
Przepisy kulinarne na obiad czasami wyszukane, zmodyfikowane, na pewno sprawdzone. Czasami zamieszczam również własne przepisy kulinarne na blogu.
Dania obiadowe kojarzą się z drugim daniem. Oczywiście nie zapominam o zupach, które są proste do przygotowania i co bardzo lubię można je przechowywać w słoikach. Pierwszym przepisem obiadowym, jakim chce się z tobą podzielić jest tradycyjny żurek. Można go jeść zaraz po przygotowaniu, ale również bardzo dobrze wytrzymuje w słoiku jako swego rodzaju przetwór.
Ulubiony danie obiadowe. Żurek z białą kiełbasą i boczkiem, do tego ziemniaczki w mundurkach i obiad jak się patrzy.
Takim tradycyjnym przepisem dzielę się poniżej. Na wstępie podkreślę, że jakość składników jest kluczowa by nie sposób było się żurkiem na jeść. Tak to moja ocena dobrej potrawy, nie sposób się nią najeść. Właśnie takie danie obiadowe w postaci tradycyjnego żurku, który można wykorzystać na Wielkanoc właśnie poniżej przedstawiam.
Żurek na obiad!! z białą kiełbasą, boczkiem, ziemniakami
By KrychuGotuje
Żurek na obiad, żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniaczkami w mundurkach. Rewelacyjny przepis.
500gram białej kiełbasy
300gram wędzonego boczku
300gram zakwasu - żurek polski
200gram ziemniaków
1litr wody
przyprawy: Pieprz i Sól, Majeranek
2 łyżki chrzanu
2 cebule
2 ząbki czosnku
Dodane: 21 marzec 2021 r.
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 180 min
Danie: dla 4-5 osób
Liczba kalorii w porcji: 450-650
Żurek na wielkanocny stół podaje z jajkami na osobnym talerzu, tak by każdy sam zdecydował. Podobnie z ziemniaczkami i białą kiełbasą, która w zasadzie może być jako drugie danie obiadowe, np. z chlebkiem i chrzanem. Kombinacji według tego przepisu jest mnóstwo, ponieważ boczek i cebula w żurku oraz wywar tworzą wspaniałą zupę na obiad.
Wybór mięsa na obiad.
Wybór konkretnego rodzaju mięsa do potrawy jest kluczowy. Biodrówka, goleń, mostek, karkówka czy łopatka wykorzystasz w zupełnie inny sposób, do zupełnie innego dania obiadowego. Z pewnością w tym miejscu należy podkreślić, że warto wykorzystywać wszystkie partie mięsa, gdyż urozmaica to menu. Rodzaje mięs na obiad:
Do przygotowania dań obiadowych bardzo ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju mięsa. Pierwszy podstawowy podział to gatunek:
wołowina,
cielęcina,
wieprzowina,
jagnięcina,
drób,
itd...
Wiedząc jakie mięso chcemy wykorzystać do dania obiadowego to koniecznie należy wybrać odpowiednią część z tuszy. Czy to będzie szynka, poliki, udziec, jest to bardzo ważne, gdyż właśnie od konkretnej części zależy smak
Jednak najważniejsze jest miejsce, w którym mięso się nabywa. Najlepiej szukać go u lokalnych rzeźników, którzy doradzą jakie mięso wybrać na obiad, do akurat tego dania, które mamy w planach przygotować
W przepisach kulinarnych publikowanych na stronie zawsze staram się wskazywać jaki konkretnie kawałek mięsa wybrać. Oczywiście należy kierować się przy wyborze ceną, ale jeśli chcecie mieć smak to szukajcie lokalnego mięsa.
Dobrym przykładem jest Zupa gulaszowa, węgierska, gdzie wybór mięsa jest kluczowy. W moim przepisie wykorzystuje zarówno mięso wołowe, jak i wieprzowe. Najlepszym wyborem będą: szponder, goleń lub karkówka jeśli chodzi o wołowinę oraz łopatka wieprzowa.
Podział mięsa i zastosowanie kulinarne
Każdy gatunek mięsa można podzielić na wiele elementów. Większość z Nas pewnie nigdy nie jadło polików wieprzowych, które są wspaniałym, stosunkowo prostym daniem obiadowym do przygotowania nie tylko od Święta. Dziś żyjąc w Świecie hipermarketów kupujemy paczkowane gotowe mięso. Kiedyś tak nie było, mięso spożywane było od Święta i każdy elementy był wykorzystywany:
Przepisy kulinarne, które znajdziesz na stronach krychu-gotuje.pl bazują na moich doświadczeniach kulinarnych. Znajdziesz tu zarówno tradycyjne polskie potrawy, jak i nowe przepisy kulinarne łączące w sobie różne kuchnie.
Każdy z przepisów prócz opisu, który pozwoli Ci przygotować potrawę jest sfotografowany.
Blog kulinarny
Na blogu kulinarnym znajdziesz najnowsze przepisy. Dowiesz się jak przygotować potrawy z mięs, ryb, warzyw
Prezentowane poniżej przepisy udostępniam na kanale kulinarny. Jeśli chciałbyś zobaczyć co kryje się pod zdjęciem. Najedź na nie odsłoni się nazwa. Jeśli zainteresowany jesteś szczegółami kliknij na nazwę przepisu. Zostaniesz przeniesiony na YouTube. Gdzie możesz zobaczyć jeszcze więcej przepisów wideo prezentowanych w tym miejscu. Gorąco zachęcam do subskrybowania kanału, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. Pozdrawiam.
Kasza gryczana
Orientalny sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych.